STEM образованието е мултидисциплинарен подход към преподаването. Съкращението попада в светлината на прожекторите, след семинар за научното образование, организиран от Националната научна фондация на САЩ. „STEM“ е съкращение от Science, Technology, Engineering и Mathematics (Наука, технологии, инженерство и математика). Това е метод на обучение, при който предметите се преподават в тяхната симбиоза, а не изолирано.  Ключов недостатък на изолираното теоретично обучение е, че често учениците не са в състояние да приложат научените концепции за решаване на реални проблеми, което рефлектира върху производителността и изпълнението на задачи в бъдеще. STEM занятията са предимно с практическа насоченост и съчетават знанията от различни природни дисциплини (като физика, химия, биология), технологии, инженерство и математика. Абревиатурата STEM все по често срещаме и като  STEAM. Това А включва изкуствата, чрез които се разширяват границите на STEM образованието. STEM обучението води до промяна на модела на обучение и има за цел да запази любопитството и вродената детска гениалност, непокътнати през годините на израстване.

STEM включва следните основни области на обучение:

  • Естествени, физически и природни науки (понякога включително медицина, понякога не)
  • Компютърни, електроника и други свързани с технологиите дисциплини
  • Всички видове инженеринг
  • Математика или която и да е област, включваща силно приложение на математически принципи

Ето някои примери за популярни STEM специалности:

  • Биология
  • Биотехнология
  • Информатика
  • Информационни технологии
  • Машиностроене
  • Софтуерно инженерство

Защо STEM е важен?

Обществото ни е в условията на ускорено технологично развитие, което предполага нуждата от подготовката на специалисти с комплексни знания и умения. Те трябва да разбират как работят технологиите и да търсят и предложат различни практически решения в динамично променяща се среда.

Какви са различните видове инженерство?

Инженерството включва проектиране и създаване на устройства, машини и конструкции. Да проектирате нещо означава да го създадете, изградите или проектирате. Като такъв инженерингът включва всеки научен или технологичен отрасъл, който се занимава с проектиране и разработване на машини, двигатели и други продукти или конструкции. Всички инженерни проекти се отличават с решаване на проблеми. Вашата основна задача е да идентифицирате работещи решения, за да можете да направите света по-добро, по-безопасно и по-ефективно място.

В света може да се раздели инженерството на следните пет клона.

  1. Строително инженерство
  2. Химическо инженерство
  3. Машиностроене
  4. Електротехника
  5. Индустриално инженерство

Ползи от STEM образованието.

  • Насърчава мисленето на по-високо ниво.  Критичното мислене, логическият анализ, проучването и базираното на проекти обучение са ключовите инструменти на STEM обучението. 
  • Подготвя децата за напредък в технологиите
  • Прилага обучението и знанията в реални ситуации
  • Учи децата как да работят съвместно
  • Насърчава иновативното и творческо мислене
  • Предоставя възможности за провал в безопасна среда. Децата имат свобода да експериментират, да правят грешки и да се учат от собствения си опит, за да постигнат резултати, вместо да разчитат на това, което пише в учебниците.
  • Възпитава креативност. 
  • Подхранва любопитството на децата, правейки учебния процес забавен и актуален, а знанията – трайни и наистина усвоени!
  • Излага децата на кариерни пътеки, които иначе биха могли да не обмислят

Учителят  или родителят, има ключова роля по отношение на поддържането на постоянен интерес към STEM ориентирано обучение. Необходимо е да се обезпечи такава учебна среда, в която ученикът разбира концепциите и може да ги прилага знанията си и да създава проекти с реална практическа насоченост от реалния живот. STEM обучението набляга на преодоляването на разликата в знанията между учители и ученици, като поставя децата в ролята на активни обучаващи се, а не пасивни слушатели.

КОГА ДА ВЪВЕДЕМ STEM ОБУЧЕНИЕТО?

STEM обучението за деца може и дори е силно препоръчително да започне още на двегодишна възраст. В ранните години детският мозък е като гъба, която попива знанието с лекота. Темпът на възприемане на информация на децата през първите 5 години е безпрецедентен и никога не се достига отново занапред.

Правилното въвеждане на предмети в ранните години помага за изграждането на положително отношение на децата към образованието. Практическото STEM обучение развива критичното детско мислене, стимулирайки метапознанието.

Изследванията показват, че малките деца, в предучилищна възраст, вече притежават достатъчно познания за околния свят и могат да мислят дивергентно.

Те са любопитни учащи, с умения за разсъждение. Укрепването на тези вродени способности трябва да започне на най-ранните години на обучението.

Метафорично, помислете за детското развитие като за строяща се сграда. Не можете да започнете да строите здрава, стабилна сграда от 5ия или 6ия етаж нататък.

Трябва да започнете с полагането на здрава, солидна основа. Архитектите наблягат много на полагането на здрава основа на сградата, за да може да понесе всякакви тежки обстоятелства в бъдеще.

След като се положи здрава основа, горните етажи или по-високите нива са по-лесни за построяване. Същото важи и за изграждането на способността за учене на детето.

До осемгодишна възраст повечето от децата развиват интереса си към технологиите, но преходът от мислене на потребител към новаторско мислене рядко се случва.

Това е предимно защото образователната система поставя по-голям акцент върху изучаването на предмети и оценяването, като измества изцяло фокуса от развиването на креативно, критично мислене и експерименталното преподаване.

Shopping Cart
Нямате продукти в количката!
0